Okul Okumak Şart Mı?
Sektöre merak salan insanların sorduğu sorulardan bir tanesi, okul okumak şart mı? Bu sorunun cevabı yapacağınız işe göre değişiyor ama burada kısaca yazacak olursam şart değil, olsa iyi olur.
Sektöre merak salan insanların sorduğu sorulardan bir tanesi, okul okumak şart mı? Bu sorunun cevabı yapacağınız işe göre değişiyor ama burada kısaca yazacak olursam şart değil, olsa iyi olur.
Ecommerc.io olarak Python'u sıkça kullanıyoruz. Projelerimize başladığımızda Python 3.10 sürümü ile başladık ancak bu sürüm artık eskimeye yüz tuttu.
Python 3.12 Ekim 2023 tarihinde yayınlanmış ve sürüm üzerinden 1 yıl geçmiş. Typing modülü dahil birçok yeni özellik ve performans iyileştirmeleri içeriyor. Bu blog girdisinde kullandığımız teknolojilerle birlikte Python 3.10'dan 3.12'ye nasıl geçtiğimize değineceğim.
FreeBSD'ye dışarıdan imrenerek baktığımı söyleyebilirim. Derli toplu bir işletim sistemi ve Linux gibi içerisinde gereksiz yazılım barındırmıyor (systemd). Henüz production ortamında kullanma fırsat bulamasam da MacOS altında sanal makine ile biraz deneyim edindim. Bu deneyimlerimi paylaşmak isterim. Bu girdinin sonunda temel olarak bir FreeBSD kurulumu ve ayarları konusunda fikriniz olacak.
Favicon dosyasına hepimiz aşinayız. Tarayıcı sekmesinde bir web sayfasının ikonu olarak kendini göstermekte ve arama motorları tarafından indexlenmekte. Ancak burada bir problem karşımıza çıktı ki CDN ile favicon dosyasını sunmak arama motorlarında favicon dosyasının görünmemesine sebep oldu. Bunun nedeni favicon adresinin CDN kullanımından dolayı sürekli değişmesi. Bu yazıda statik bir adreste favicon dosyasının nasıl sunulacağına değineceğim.
Bir Python projesinin olmazsa olmazı paket yöneticisidir. Bunun en bilineni pip olmakla birlikte paket yöneticileri sadece bununla sınırlı değil. pipx, poetry gibi projeler de farklı ihtiyaçları karşılamak için ortaya çıkmışlar. Ancak bunların arasında bir tanesi var ki çok hızlı çalışıyor ve kullanması oldukça zevkli: uv.
Bir önceki yazıda IoT görselleştirmenin nasıl yapılabileceğini yazmıştım. Öncesinde InfluxDB kullanıp memnun kaldım ancak tekrar kurmak istediğimde Grafana ile InfluxDB 2.0 plugini yeterince düzgün çalışmadı. Özetle InfluxDB 2.0 FluxQL aldı bir dile geçmiş ve burada kendi dili ile sorgu yapmamız gerekiyor. Bu da metrikleri Grafana'dan SQL tarzında seçmenize engel oluyor. Metrikleri Grafana browser ile seçmeyi tercih ettiğimden InfluxDB katmanını Graphite ile değiştirdim.
Evlerimizdeki neredeyse bütün cihazlar internete bağlı. Bu cihazlar bir firma tarafından üretiliyor ve esasında üzerinde pek de hakimiyetimiz yok. Örneğin basit bir sıcaklık / nem ölçen cihaz bile üretici bağımlı. Eğer üretici ortadan kaybolursa bu cihaz çalışmaz hale gelecek zira arka tarafında bu metriklerin toplandığı ve mobil uygulama aracılığı ile görselleştirildiği bir altyapı mevcut.