Ana içeriğe geç

Ubuntu Kurulumu

İşletim Sistemi Nedir

Bilgisayarınızda birçok aygıt bulunur. Bu aygıtlara örnek olarak işlemci, ekran kartı, sabit disk, ve USB portları verebiliriz. İşletim sistemi bu aygıtları bir şekilde kullanmanızı sağlar ve işletim sistemi sizin de yazacağınız herhangi bir programdan farksızdır. İşletim sistemi sadece çok daha farklı bir katmanda, çok daha farklı işler yapar. Hatta işletim sistemlerine programların programı diyebiliriz çünkü diğer programların yönetimini de bu üstlenir. Sonuç olarak bir programı çalıştırmak, bu çalışan programın yazacağı/okuyacağı dosyaları sunmak, hata anında çalışan programa neler yapılacağına karar vermek işletim sisteminin bazı görevlerindendir. Detayları daha sonra göreceğiz ancak şimdilik işletim sisteminin programların programı olduğunu bilmemiz yeterli olacaktır.

Kurulum

Burada adımlarla kurulumun nasıl gerçekleştirildiğine değinmeyeceğim. YouTube'da birçok video mevcut. Dikkat etmeniz gereken USB bellek aracılığı ile bilgisayarınıza gerçek bir kurulum yapmanız ve VirtualBox gibi sanallaştırma araçlarını kullanmıyor olmanız. Bu belgenin sonunda bilgisayarınızda bir Ubuntu kurulumu olacak ve açma/kapama tuşuna bastığınızda hangi işletim sistemini kullanmak istediğinizi seçeceksiniz. Veya seçmeyeceksiniz çünkü artık birer mühendis adayısınız ve Windows kurulumuna çok az ihtiyacınız olacağı için diskin tamamına Ubuntu kurmak isteyebilirsiniz :)

Aşağıdaki video Windows ve Ubuntu'yu aynı anda kullanmak için neler yapmanız gerektiğini net bir şekilde anlatıyor. Üreticiden üreticiye hangi tuş kombinasyonlarını kullanmanız gerektiği değişebilir ancak mantık aşağı yukarı aynı.

  • Bilgisayar açılırken bir kombinasyon ile bilgisayarı ne ile açmak istediğinizi seçiyorsunuz.
  • Kurulum yapılmadıysa bu seçim ekranından USB belleği seçiyorsunuz ve kurulumu yapıyorsunuz.
  • Devamında ne kullanmak istiyorsanız açılırken bu seçimi gerçekleştiriyorsunuz


Unutmayın. Bu işlem sabit diskinizi biçimlendirecek. İçerisinde var olan dosyaları kaybetme ihtimaliniz yüksek. Bu açıdan Bölüme Başlarken kısmını dikkatle ve tekrar okumanızı öneririm.

İlk Ayarlar

İlk ayarlar ve basit kullanım için de YouTube videolarını takip edebilirsiniz. Linux TV bu noktada sizlere yardımcı olacaktır. Nasıl uygulama yüklenir, temel ayarlar nasıl yapılır gibi konuları bu kanaldan öğrenebilirsiniz.

Daha da önemlisi bunları kendiniz keşfedebilirsiniz. Artık önceki dosyalarınız yerli yerinde olan veya olmayan bir Ubuntu bilgisayara sahipsiniz ve istediğiniz zaman tekrar kurabilirsiniz. Dolayısıyla bunu bozun, tekrar yapın, keşfedin, bozarken neden bozduğunuzu sorun ve öğrenmeye çalışın. Mühendis olmanın gerekliliklerini bu şekilde yerine getirebilirsiniz.

İçerik bulma konusunda tavsiyem İngilizce içerikli kanalları tüketmek olacaktır. Arama yaparken İngilizce anahtar kelimeleri kullanmanız daha yararlı olur. Maalesef Türkçe içerik konusunda sıkıntı çekmekteyiz.

Hemen Kod Yazalım

Herkesin aklındaki soruya şimdiden cevap verme gereği hissediyorum. Cin olmadan adam çarpmaya çalışmıyoruz. Öncesinde Windows ortamında deneyiminiz olmuş, ekrana C# kullanarak hello world yazmış ve kendinizi büyük bir programcı gibi hissetmiş olabilirsiniz. Buna en hafif tabiri ile bir sanrı diyebiliriz.

Bu blog ile yapmaya çalıştığım oldukça yavaş bir şekilde, sonradan öğrendiklerimi, yine yavaş ve özümseyerek aktarmak. Bu zaman alan bir süreç ve hız bu noktada en az isteyeceğim özellik. Eğer buradan kod yazmaya ve konseptleri hızlı bir şekilde anlamaya çalışmak gibi bir beklentiniz varsa okumayı burada sonlandırabilirsiniz.